Zona euro moare, dar nu se predă: Lituania va deveni al 19-lea membru

aderarea la euro

Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană (BCE) şi-au dat miercuri acordul ca Lituania să intre în zona euro la 1 ianuarie 2015, statul baltic urmând să devină al 19-lea membru al uniunii monetare, anunță Mediafax.

”Lituania îndeplineşte toate criteriile de convergenţă”, potrivit Executivului UE, care consideră că ţara poate adopta euro la 1 ianuarie 2015.

Decizia trebuie să fie aprobată de liderii europeni, apoi de miniştrii de Finanţe, la jumătatea lunii iulie, fiind necesar şi acordul Parlamentului European.

Comisarul însărcinat cu afacerile economice, Olli Rehn, a salutat politica bugetară şi reformele economice serioase ale Lituaniei, care au condus la o creştere impresionantă a prosperităţii cetăţenilor lituanieni.

Autorităţile de la Vilnius văd euro ca o protecţie faţă de Rusia şi o modalitate de întărire a poziţiei politice a ţării în Europa.

Lituania, ţară cu 3 milioane de locuitori şi membră a UE din 2004, urmează drumul Estoniei şi al Letoniei, care au adoptat moneda unică în 2011, respectiv 2014.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.