Sărăcie mare: românii preferă tot mai mult berea la PET

bere la pet

Consumul de bere a scăzut anul trecut cu 10%, atingând un volum de 16,3 milioane de hectolitri, a anunţat marți Asociaţia Berarii României într-un comunicat în care se precizează și faptul că aproximativ 53,2% (în creştere cu 0,7 puncte procentuale faţă de anul precedent) dintre români au preferat berea la PET.

”În ciuda eforturilor producătorilor locali de a menţine trendul pozitiv din 2012, piaţa berii a înregistrat o contracţie semnificativă anul trecut. Nivelul scăzut al veniturilor consumatorilor şi neîncrederea lor în starea economiei, presiunea fiscală şi vremea nefavorabilă din vară au reprezentat factorii cheie care au condus la declinul pieţei berii în 2013”, a declarat Onno Rombouts, Preşedintele Asociaţiei Berarii României.

Consumul de bere la sticlă a scăzut cu aproape 2 puncte, la 26,3%, iar consumatorii de bere la doză au reprezentat 17,1% din piaţă, cu 1,3 puncte mai mult faţă de anul precedent. Berea la butoi a acoperit 3,4% din piaţă, cu 0,1 puncte mai puţin faţă de anul precedent.

Contracţia pieţei de bere din 2013 a condus la o scădere cu 10 milioane de euro a bugetelor investite de berari, acestea totalizând la 62 milioane de euro.

De precizat că un român a consumat, în medie, anul trecut, 81 de litri de bere, faţă de 90 de litri în 2012.

În 2013, exporturile de bere au continuat să crească într-o măsură mai mare decât importurile. Cu 50% mai mare faţă de 2012, volumul exporturilor a atins 0,35 milioane de hectolitri. Importurile au crescut cu 25%, situându-se la 0,54 milioane de hectolitri anul trecut.

Românii a ocupat anul trecut locul şase în Europa la consumul de bere, plasându-se peste media europeană, de 70 de litri.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.