Românii ar cumpăra, dar nu au cu ce – așteptările privind starea economiei rămân pesimiste

buzunare goale

Dacă sfârşitul anului a venit cu semne bune pentru majoritatea ţărilor europene, în ceea ce privește aşteptările privind starea economiei, România cunoaşte un uşor regres faţă de trimestrul al treilea din 2013, de la -12, la -14 puncte, se arată în studiul Climatul de consum în Europa, efectuat în 14 ţări europene de GfK.

”În ciuda creşterii continue din ultimii câţiva ani, România rămâne una dintre cele mai sărace naţiuni din Europa, cu toate că nivelul începe să crească treptat. Acest lucru reiese, de exemplu, şi din datele privind puterea de cumpărare, care, în 2013, era în medie de 3.491 euro pentru o persoană. Această cifră reprezintă numai 27,1 procente din media europeană”, spune studiul citat.

Indicatorul Gfk privind așteptările populației legate de veniturile pe care le încasează a scăzut de la -9 la -8, așa că indicatorul dorinței de cumpărare se păstrează, cum era de așteptat, la o valoare negativă: -12,1 puncte.

Totuși, având în vedere redresarea treptată înregistrată în Uniunea Europeană, speranţa consumatorilor români de a avea mai mulţi bani pentru cumpărături majore în lunile care urmează este în creştere, menționează studiul GfK.

Potrivit studiului GfK, în Europa aşteptările consumatorilor privind starea economiei şi veniturile au crescut în aproape toate ţările, ambele fiind mai ridicate la sfârşitul lui 2013 decât în anul precedent. Dorinţa de cumpărare continuă să înregistreze fluctuaţii considerabile, însă prezintă şi ea o tendinţă uşor ascendentă.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.