România a ieşit din top 40 al ţărilor cu cele mai mari cheltuieli pentru cercetare şi dezvoltare

inovatie

România a ieşit anul trecut din top 40 al ţărilor cu cele mai mari cheltuieli pentru cercetare şi dezvoltare, după ce s-a plasat cu un an înainte pe locul 37, cu investiţii estimate la 1,8 miliarde de dolari, reprezentând 0,66% din PIB, potrivit datelor institutului Battelle, citate de Mediafax.

La nivel mondial, pe fondul crizei economice care afectează chiar și țările cele mai dezvoltate, avansul cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare tinde spre o reducere drastică.

Astfel, din cauza situaţiei economice dificile din Statele Unite şi Europa, investiţiile efectuate de guverne şi corporaţii în cercetare şi dezvoltare vor creşte în acest an cu 2,7%, la 1.558 miliarde de dolari, încetinind semnificativ faţă de avansul de 7,6% înregistrat anul trecut.

Topul Battelle privind investiţiile în cercetare şi dezvoltare este condus în continuare de Statele Unite. SUA, Europa şi Japonia au dominat clasamentul în ultimii 40 de ani, însă China a venit rapid din urmă, depăşind recent Japonia.

Institutul Battelle estimează că investiţiile Chinei vor depăşi în următorii 5 ani grupul celor 34 de economii europene incluse în studiu. De asemenea, China va egala SUA în următorii 10 ani, potrivit calculelor Battelle, care se bazează pe rata medie de creştere a investiţiilor Chinei în cercetare şi dezvoltare din ultimii 20 de ani, de 12-20%. Pentru SUA, rata medie de creştere a fost mai mică de jumătate faţă de cea înregistrată de China.

Totodată, studiul subliniază dispariţia semnelor de întrebare legate de calitatea cercetării efectuate în China, care s-a îmbunătăţit ”dramatic” în ultimii 10 ani.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.