Renunțarea la euro, cerută de două din patru partide parlamentare germane

euro fall

După conservatorii eurosceptici de la AfD (Alternative für Deutschland – Alternativă pentru Germania), Stânga (Die Linke), sau, cum mai este cunoscut, Partidul de Stânga (Linkspartei) este a doua formațiune politică parlamentară germană, din patru, ce se pronunță pentru desființarea zonei euro.

Sahra Wagenknecht, a doua în ierahia Die Linke și purtătorul de cuvânt pe probleme economice, a declarat recent că se pronunță pentru renunțarea la moneda unică europeană.

Economistă de profesie, cunoscută pentru bogata sa activitate publicistică, Sahra Wagenknecht este una din cele mai critice voci publice din Germania la adresa modului în care guvernul de la Berlin a gestionat criza din zona euro.

Deși poziția sa nu reprezintă deocamdată punctul de vedere oficial al partidului, afirmarea în mod public a susținerii pentru desființarea zonei euro reprezintă o importantă modificare de atitudine din partea formațiunii politice pe care o reprezintă, comentează Spiegel Online.

Sahra Wagenknecht susține că zona euro separă politic statele Europei. În viziunea sa, moneda unică nu doar că a împovărat economic majoritatea populației din statele membre ale uniunii monetare, dar reprezintă și o ștergere a identității naționale pentru țările care au adoptat-o.

În locul monedei unice europene politicianul și economistul german propune o nouă rată de schimb valutar fixă, însoțită de controlul capitalurilor.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.