Reducerea CAS, doar o nouă strategie electorală

ponta promisiuni

După ce a sufocat, literalmente, mediul de afaceri prin creșterea fiscalității, Guvernul anunță reducerea cu 5% a contribuțiilor sociale. ”Relaxarea fiscală” nu intră în vigoare începând cu luna iulie, așa cum promisese ferm Premierul, ci abia de la 1 octombrie, chiar înainte de alegeri. Reprezentanții FMI nu și-au spus încă ultimul cuvânt și anunță că au rămas unele ”chestiuni nerezolvate” care vor fi discutate cu autoritățile române la Washington.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat ieri premierul Victor Ponta, în cadrul unei conferințe de presă.

El a precizat însă că măsura nu are acordul Fondului Monetar Internațional (FMI), ci este asumată de Guvern, urmând să fie introdusă printr-un proiect de lege pe care Executivul îl va trimite săptămâna viitoare Parlamentului.

Reducerea CAS cu 5% reprezintă o decizie ”rezonabilă şi sustenabilă”, pe care Guvernul şi-o asumă, a declarat Victor Ponta.

”Considerăm că reducerea CAS cu cinci puncte trebuie aplicată chiar de anul acesta şi putem să ne permitem acest lucru. Putem în mod rezonabil şi sustenabil să transmitem către Parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte pentru ultimul trimestru, începând cu 1 octombrie, deoarece în acest fel nu trebuie să creştem niciun fel de taxă sau impozit. Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului şi având încasări suplimentare şi cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ”, a mai spus Premierul.

El a susţinut că cele 850 milioane lei necesare acoperirii impactului aferent ultimului trimestru sunt disponibili în buget.

”Acordul cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială rămâne funcţional, nu se întrerupe, reziliază sau denunţă (…). Principalii beneficiari vor fi angajaţii, pentru că angajatorii – şi asta vom urmări în mod clar – vor scoate la suprafaţă acele contracte de muncă din zona gri, în care pe cartea de muncă sunt mai puţini bani decât în realitate pentru a se evita impozitarea şi, în al doilea rând, crearea de noi locuri de muncă”, a afirmat Ponta.

Întrebat însă dacă reducerea CAS din octombrie are acordul FMI şi al Comisiei Europene, premierul a răspuns că nu, deoarece nu există nici acord, nici dezacord, Fondul solicitând doar respectarea ţintelor macroeconomice, iar când au fost tăiate salariile şi pensiile nu a existat nici atunci un acord al Fondului.

El a asigurat că impactul reducerii CAS din octombrie va fi acoperit strict din încasări bugetare şi că măsura nu este una temporară, nefiind gândită doar până la finele acestui an.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.