Ionuț Dumitru: convergența reală pune dificultăți în calea adoptării euro

uniunea monetara

Zona care este cea mai dificilă pentru noi, în perspectiva trecerii la moneda unică, este cea de convergență reală, unde avem încă de făcut progrese foarte mari pentru a ne apropia de ceea ce înseamnă standardele zonei euro, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, pentru Agerpres.

”La criteriile de convergență nominală, încă nu le îndeplinim pe toate, dar într-o perspectivă rezonabilă de timp le-am putea îndeplini. Zona care este cea mai dificilă pentru noi este cea de convergență reală, unde avem încă de făcut progrese foarte mari pentru a ne apropia de ceea ce înseamnă standardele zonei euro. PIB-ul nostru pe locuitor este în jur de 45% din media la nivelul Uniunii Europene, ceea ce este destul de departe de ce ne-am dori să fie și ceea ce ar trebui să fie pentru a putea face față cerințelor și exigențelor unei monede unice. Dacă ne uităm la experiența țărilor care au intrat în valurile anterioare, cea mai săracă țară a fost Letonia, intrată în zona euro în 2014, care are PIB-ul pe locuitor undeva pe la 62% din media UE”, a spus el.

România are nevoie de o creștere economică cu două puncte procentuale peste cea din zona euro pentru a putea să adopte moneda unică europeană într-un orizont de timp de zece ani, este de părere președintele Consiliului Fiscal.

”Avem nevoie de o creștere economică de 3% – 4% pe an astfel încât, într-un orizont rezonabil de timp, să ajungem la un nivel satisfăcător de convergență reală. Dacă economia rămâne la o creștere în jurul a 2%, iar în zona euro crește la fel, cred că discuția este închisă. Ar trebui să avem un diferențial de creștere de cel puțin două puncte procentuale peste zona euro astfel încât, într-un orizont de până la 10 ani, să putem adopta euro”, explică Ionuț Dumitru.

Guvernatorul Băncii Naționale declara, la rândul său, la sfârșitul lui februarie, că are dubii cu privire la adoptarea forțată a monedei euro, arătând că ”a apărut o schimbare de abordare în privinţa raportului costuri/beneficii”.

Mugur Isărescu recomanda, la acea dată, intervalul 2021-2023 pentru aderarea la euro, ca o alternativă la țintele optimiste avansate de clasa politică, ce prevedeau trecerea la moneda unică în 2018-2019.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.