Îndatorați de zona euro, olandezii cer ieșirea din UE

Euroscepticism-Europe

Geert Wilders, liderul Partidului Libertății, de extremă dreapta, situat în fruntea sondajelor pentru europarlamentarele din mai, a dat joi publicității un studiu care concluzionează că ieșirea Olandei din UE ar aduce țării incontestabile beneficii în plan economic și a solicitat alegătorilor să îi susțină demersurile de părăsire a Uniunii.

Studiul, realizat de firma de consultanță Capital Economics, susține că economia olandeză și-ar reveni mult mai rapid din perioada de stagnare cu care se confruntă în prezent dacă Olanda ar ieși din uniunea monetară și ar reveni la guldenul olandez.

Olanda este unul din membrii fondatori ai Uniunii Europene (UE) și a fost pentru mult timp privită ca un suporter important al cauzei pentru o Europă cât mai integrată. Însă o dată cu aderarea la uniunea monetară a venit și regresul economic, ce a făcut ca în prezent gradul de îndatorare al gospodăriilor olandeze să fie mult mai mare în comparație cu situația financiară a populației din țările învecinate din nordul Europei.

Sondajele de opiniei arată deja o tendință de creștere constantă a solicitărilor venite dinspre opinia publică olandeză pentru renegocierea puterilor cedate Bruxellului de guvernul de la Haga, în sensul că mai multe politici publice, inclusiv cele legate de bunăstarea populației, ar trebui să se întoarcă în sfera de competență a guvernelor naționale.

Astfel, premierul olandez Mark Rutte a prezentat încă din luna iunie a anului trecut o listă cu 54 de domenii de competență ce ar trebui să rămână în administrarea guvernelor naționale, în loc să fie cedate guvernării comune a Comisiei Europene.

Părerea tot mai încetățenită printre politicienii olandezi este că țara lor are din ce în ce mai mult de pierdut în urma miliardelor de euro pe care le plătește Bruxellului pentru ajutorarea țărilor mai sărace din sudul Europei, inclusiv a României și Bulgariei.

Dacă Amsterdamul ar ieși de sub tutela reglementărilor UE, aceste miliarde ar fi salvate și s-ar trece la folosirea lor pentru întărirea economiei olandeze, susțin voci publice importante din Țara Lalelelor.

Și specialiștii firmei engleze de consultanță economică menționată mai sus, Capital Economics, care a devenit în ultima vreme unul din cei mai puternici avocați ai destrămării uniunii monetare, susțin că, în ciuda scurtei perioade de volatilitate care ar urma, Olanda ar fi semnificativ mai bogată dacă ar părăsi Uniunea Europeană.

Statutul de membru UE nu asigură un viitor prosper pentru Olanda, se arată în studiul Capital Economics, și asta în condițiile în care se face abstracție de crizele apărute la periferia zonei euro.

Pe termen apropiat, economia olandeză are unul dintre cele mai mici potențiale de a-și reveni după criza din 2008-2009, cu rate de creștere mult sub cele ale altor țări din nordul Europei, iar asta se datorează nu atât sprijininului financiar pe care țările bogate trebuie să îl acorde economiilor emergente, cât dezechilibrelor structurale cu care se confruntă economia zonei euro, se mai arată în studiul citat.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.