În timp ce încrederea mediului de afaceri în economia românească a înregistrat cea mai puternică depreciere din Europa, Premierul anunță creștere economică record

ponta crestere record

Premierul Victor Ponta a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că România are cea mai mare creștere economică din Europa. El a subliniat că ”avem o creștere economică record”.

Afirmațiile premierului se bazează pe datele publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS), dar și de Eurostat, serviciul statistic al Comsiei Europene.

Astfel, conform estimărilor INS, economia românească a crescut în perioada iulie-septembrie 2013 cu 1,6% în comparație cu trimestrul doi al acestui an și cu 4,1% față de perioada similară a anului trecut.

În perioada 1 ianuarie – 31 septembrie 2013 produsul intern brut (PIB) a crescut cu 2,7%, comparativ cu primele trei trimestre ale lui 2012.

În privința economiei europene, PIB-ul zonei euro a crescut în trimestrul trei 2013 cu 0,1% față de perioada aprilie-iunie a anului curent, dar a scăzut cu 0,4% în comparație cu trimestrul trei din 2012.

Iar PIB-ul calculat pentru toate cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene a înregistrat o creștere de 0,2% în trimestrul trei 2013 față de trimestrul doi al anului curent, respectiv, un avans de 0,1% în comparație cu aceeași perioadă din anul trecut.

Evoluția economiei românești în trimestrul trei al anului curent a depășit așteptările specialiștilor, pe fondul producției agricole bune și a exporturilor în creștere.

Trebuie însă menționat că încrederea mediului de afaceri și a populației în economia autohtonă a înregistrat în luna octombrie cea mai mare depreciere dintre toate țările membre ala Uniunii Europene.

Indicele încrederii în economie a scăzut cu 2,6 puncte, ajungând la 94,8 în octombrie, față de 97,4, cât înregistra în septembrie 2013.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.