Guvernul Ponta nu a primit încă verde din partea FMI pentru reducerea CAS

ponta crestere record

Deputatul PDL Andreea Paul a declarat, marţi, că delegaţia FMI, BM şi CE a solicitat să i se prezinte măsurile compensatorii, respectiv tăierile de cheltuieli sau introducerea de noi taxe, care vor fi aplicate odată cu reducerea CAS, dar Executivul nu a pregătit nicio astfel de măsură, anunță Mediafax.

”În discuţia cu FMI s-a spus cu subiect şi predicat că ţinta pe care delegaţia o urmăreşte este un deficit bugetar de 2,2% în acest an. Încasările foarte slabe din primele patru luni ale acestui an reclamă ori măsuri compensatorii prin taxe noi, ori tăieri suplimentare de cheltuieli bugetare. Guvernul nu este pregătit pentru a susţine cu măsuri compensatorii sau cu tăieri de cheltuieli promisiunile pe care le-au făcut în zona diminuării CAS cu cinci puncte procentuale”, a spus Andreea Paul, după întrevederea dintre delegaţia FMI şi parlamentarii din Comisiile de Buget-Finanţe.

Potrivit Andreei Paul, reprezentanţii FMI, BM şi CE nu au garantat implementarea măsurilor promise de Guvern, inclusiv reducerea CAS, pentru că cer explicit măsuri compensatorii, care înseamnă tăieri noi de cheltuieli sau taxe noi.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional este prezentă, începând de luni, la Bucureşti pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importantă temă de pe agenda discuţiilor cu autorităţiile vizând posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumătatea anului.

Misiunea va analiza în principal execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum şi perspectivele privind creşterea economică şi încasările la bugetul de stat.

La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima şi a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România, punând la dispoziţia statului două tranşe cumulând 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).

Suma totală disponibilă României prin acordul de împrumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anunţat FMI printr-un comunicat.

Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autorităţilor române pentru adăugarea unei evaluări în funcţie de situaţia la sfârşitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentară ar coincide cu consultarea periodică planificată (Articolul IV) şi cu rectificarea bugetară de la mijlocul anului.

Guvernul estimează scăderea inflaţiei în prima jumătate a acestui an, însă indicatorul ar urma să revină peste intervalul ţintit de banca centrală în a doua parte a anului, în principal din cauza efectelor de bază şi a impactului accizelor. Deficitul de cont curent ar trebui să se menţină între 1-1,5% din PIB în 2014.

Totodată, se estimează un deficitu bugetar de 2,2% din PIB în acest an, în termeni cash, plafon care include spaţiu pentru o cofinanţare mai mare a fondurilor UE şi pentru susţinerea investiţiilor generatoare de creştere.

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI şi Uniunea Europeană, din care nu intenţionează însă să acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja România de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.