Guvernul Ponta își asumă adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2019

Victor_Ponta-premier

Deși mai multe voci autorizate, printre care cea a guvernatorului Băncii Naționale, Mugur Isărescu, precum și cea a lui Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, au avertizat asupra efectelor negative pe care le poate aduce trecerea la euro, în lipsa unei convergențe reale a economiei românești cu cea europeană, guvernul Ponta a transmis Comisiei Europene noul program de convergenţă, pentru perioada 2014-2017, anunţându-i pe oficialii de la Bruxelles că angajamentul de adoptare a monedei unice ”va deveni un obiectiv realizabil şi necesar” la data de 1 ianuarie 2019.

În plus, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a participat, marţi, la reuniunea Consiliului ECOFIN şi la reuniunea Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiţii, de la Bruxelles, unde a anunţat că, pe baza progreselor realizate în privinţa convergenţei reale şi nominale, a evoluţiei reformelor structurale şi a perspectivelor solide de creştere economică, Guvernul a stabilit 1 ianuarie 2019 ca dată ţintă pentru aderarea României la zona euro, se precizează într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

Toate acestea în contextul în care, pentru a recupera decalajele care o despart de țările bogate din Europa, România ar trebui să înregistreze o creștere economică anuală de cel puțin 5%, sunt de părere economiștii.

Iar Comisia Europeană anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2,5% în acest an şi cu 2,6% în 2015.

Trebuie amintit că economii europene mult mai solide decât cea românească au fost serios zdruncinate de trecerea la euro, iar Irlanda, Portugalia, și, mai recent, Grecia, Cipru și Slovenia s-au confruntat și se mai confruntă cu adevărate probleme sociale, pe fondul scăderii drastice a nivelului de trai ce a urmat aderării la uniunea monetară.

Mai mult decât atât. Deși a avut una din cele mai lăudate evoluții economice din ultima vreme, fiind una din puținele economii despre care se spune că nu au fost afectate de criză, Polonia a renunţat la asumarea unei ţinte indicative privind aderarea la zona euro, invocând ca motive incertitudini legate de orizontul de timp necesar pentru respectarea precondiţiilor, dar şi ”situaţia din zona euro”.

Cehia și Bulgaria sunt alte două țări din blocul estic care au anunțat că deocamdată aderarea la uniunea monetară nu se mai încadrează în obiectivele lor prioritare.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.