Guvernul ne bagă Fiscul și în case

fisc

Persoanele fizice care vor fi considerate suspecte de către inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor avea obligația să permită inspectorilor fiscali accesul în propriile locuințe, arată reporterul.ro, citând un proiect de Ordonanță privind aprobarea Cartei drepturilor și obligațiilor persoanei fizice supuse verificării fiscale.

Proiectul de Ordonanță, care este supus dezbaterii publice, este publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe și mai prevede că persoanele fizice care vor fi considerate suspecte de inspectorii ANAF vor putea fi supuse controlului pe o perioadă de până la 6 luni, ce poate fi extinsă până la 12 luni, în cazurile speciale în care sunt necesare informații din străinătate.

Potrivit proiectului de Ordonanță, Fiscul vrea să își faciliteze verificarea situației fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit și va folosi, în acest sens, metodele indirecte, utilizate până acum în descoperirea evaziunii fiscale în cazul firmelor.

Practic, contribuabilii persoane fizice vor fi tratați de Fisc la fel ca agenții economici. Prin aplicarea acestei proceduri speciale, se va urmări identificarea veniturilor nedeclarate, prin verificarea situației fiscale personale a persoanei fizice supuse verificării și stabilirea bazei impozabile ajustate.

Astfel, în lista obligațiilor la care persoana fizică poate fi supusă, se află la punctul 4 și ”Obligația de a permite efectuarea cercetărilor la fața locului”.

”Indiferent de locul unde se desfășoară verificarea fiscală, aveți obligația de a permite funcționarilor împuterniciți de organul fiscal să efectueze o cercetare la fața locului, precum și experților folosiți pentru această acțiune, intrarea acestora pe terenuri, în încăperi și în orice alte incinte, în măsura în care acest lucru este necesar pentru a face constatări în interes fiscal”.

Potrivit documentului ANAF, contribuabilii au dreptul de a refuza intrarea în domiciliu sau în reședință, ”caz în care intrarea în domiciliul sau în reședința dumneavoastră se face cu autorizarea instanței judecătorești competente”. Cu alte cuvinte, prin obținerea unui mandat, ceea ce poate fi doar o formalitate.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.