Economiști F.M.I.: fără reforme, economia europeană poate stagna și 20 de ani

stagnare

În perioadele în care țările dezvoltate au avut datorii guvernamentale foarte mari, a fost nevoie și de 20 de ani ca economia să reintre pe o tendință ascendentă, se arată într-un document F.M.I. publicat de Carmen M. Reinhart și Kenneth S. Rogoff.

Cei doi economiști americani fac referire directă la criza datoriilor suverane cu care se confruntă în prezent statele din Uniunea Europeană (UE), argumentându-și studiul cu o foarte aplicată cercetare istorică a perioadelor de timp în care diferite economii s-au confruntat cu situații similare.

Mai mult decât atât, autorii studiului spun că este imperioasă nevoie de reforme structurale, pe care statele membre UE trebuie să le adopte, pentru a nu se adânci și mai mult în depresie economică.

Astfel, chiar dacă ieșirea din criză a economiei europene întârzie, depășind și cele mai pesimiste așteptări, conducătorii UE continuă să subestimeze adâncimea și durata recesiunii.

Autorii documentului sugerează că statele care se confruntă cu datorii foarte mari ar trebui să adopte măsuri de represiune financiară, de creștere a inflației și de restructurare și conversie a datoriilor guvernamentale.

Aceste măsuri pot avea, pe termen scurt, efecte negative, ca orice reforme, dar pe termen lung sănătatea economei europene nu ar avea decât de câștigat.

Costurile restructurării datoriilor guvernamentale în viitorul apropiat ar fi mult mai mici decât o amânare a rezolvării problemelor cu care se confruntă mai multe guverne europene, completează cei doi economiști.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.