Dacă uniune fiscală nu se poate, măcar bancară să fie

MUGUR ISARESCU - CONFERINTA - CLUJ

Chiar dacă ținta pentru trecerea la euro este abia 1 ianuarie 2019, iar modalitățile de atingere a acestei ținte nu sînt încă foarte clar stabilite, România ar trebui să se integreze cât mai curând posibil în Uniunea Bancară, a susținut ieri guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei Navale ”Mircea cel Batrân” din Constanța.

O uniune monetară nu poate funcţiona în contextul existenţei de facto a restricţiilor interne de capital şi a diferenţelor majore dintre condiţiile financiare la nivelul statelor membre, se arată în prezentarea susținută de guvernatorul BNR la Constanța.

Buna funcţionare a mecanismului de transmisie a politicii monetare trebuie restaurată, iar stabilitatea financiară nu poate fi asigurată, în condiţiile integrării pieţelor financiare, dacă activitatea de supraveghere rămâne la nivel naţional.

Cercul vicios dintre bănci şi state trebuie întrerupt și exsită două soluţii posibile, susține Mugur Isărescu: Uniunea fiscală sau cea bancară.

În condițiile în care Uniunea fiscală la nivelul țărilor membre UE se dovedește a fi controversată și dificil de implementat într-un viitor previzibil, Uniunea bancară ramâne singura soluție viabilă, a afirmat Mugur Isărescu.

Proiectul instituţional în curs vizează rezolvarea acestor probleme prin constituirea unei uniuni bancare la nivelul zonei euro, cu posibilitatea celorlalte state membre ale UE de a opta pentru participarea la această uniune.

Uniunea Bancară este încă un proiect ale cărui detalii nu au fost finalizate, așa că este preferabil să participi din interior la construcţia unui mecanism căruia va trebui oricum să i te alături, în condiţiile în care băncile din zona euro deţin peste 70 la sută din activele nete şi din capitalul sistemului bancar din România, a mai spus guvernatorul BNR.

Un alt argument adus pentru aderare a fost acela că existenţa Uniunii Bancare va produce efecte asupra sistemului financiar din România indiferent de statutul de membru sau nemembru al acestei uniuni.

Este preferabil să participi la adoptarea deciziilor care generează acele efecte în condiţiile în care acestea vor fi oricum resimţite, a completat Mugur Isăerescu.

În plus, este de aşteptat ca apartenenţa la Uniunea Bancară să genereze avantaje pentru statele membre, susține oficialul BNR. Printre acestea se numără: înlăturarea unui stimulent pentru dezintermediere din partea băncilor străine, supraveghere mai eficientă prin îmbunătăţirea accesului la informaţii şi eliminarea posibilităţii arbitrajului jurisdicţional, respectiv o piaţă mai competitivă prin reducerea distorsiunilor şi a barierelor de intrare.

România şi‐a manifestat deja susţinerea pentru crearea Uniunii Bancare şi aspiră să devină parte a acesteia prin participarea la toţi cei trei piloni:
– Mecanismul unic de supraveghere;
– Mecanismul unic de rezoluţie;
– Reţeaua schemelor armonizate de garantare a depozitelor bancare.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.