Convergența economică a României mai așteaptă

convergenta

Comisia Europeană anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2,5% în acest an şi cu 2,6% în 2015, în comparație cu 1,2% și 1,7%, cât va reprezenta avansul PIB pentru zona euro, respectiv 1,6% și 2%, media europeană pentru 2014 și 2015.

Pentru a recupera decalajele care o despart de țările bogate din Europa, România ar trebui să înregistreze o creștere economică anuală de cel puțin 5%, sunt de părere economiștii.

În măsura în care gradul de integrare al economiei românești în cea europeană se situează în prezent la aproximativ 80%, iar prognozele privind avansul PIB în zona euro pentru anii următori se păstrează pesimiste, fără reforme importante la nivelul economiei europene, Executivul de la Bruxelles însuși vede ca principal motor pentru creșterea economică din România cererea internă.

Pe de altă parte, experții Comisiei Europene (CE) văd o accelerare ”moderată” a consumului privat în acest an, reluarea creditării fiind, la rândul ei, văzută cu reținere, pe fondul procesului de dezintermediere la nivelul gospodăriilor și băncilor.

Cât privește economia europeană, CE apreciază că, la mai puţin de un an după ce a ieşit din cea mai lungă recesiune de la înfiinţare, zona euro rămâne vulnerabilă, întrucât finanţele publice fragile, tensiunile de pe pieţele emergente şi inflaţia lentă limitează recuperarea economică.

Banca Centrală Europeană analizează măsuri fără precedent de evitare a riscului de deflaţie, inclusiv introducerea de rate negative ale dobânzilor şi măsuri de relaxare cantitativă, şi ar putea anunţa noi decizii chiar în această săptămână.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.