Controalele financiare nu trebuie să blocheze sistemul, avertizează ambasadorul francez la București

controale financiare

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că în Franţa controalele financiare se fac de o manieră ţintită şi aleatorie, pentru a nu bloca sistemul, în timp ce în România controalele sunt generalizare şi uneori sunt blocate proiecte şi se opreşte totul.

Controalele Curţii de Conturi sunt parte a luptei împotriva corupţiei, dar ar trebui să vizeze marile proiecte de infrastructură şi lucrările publice, aşa cum se întâmplă în Franţa, crede ambasadorul Philippe Gustin.

În Franţa, controlul făcut Curtea de Conturi ”nu vizează, în general, decât 4-5% din acţiuni”. ”Nu mai mult. Dar ţintite bine: lucrările publice, marile proiecte de infrastructură şi se ajunge prin acest control la schimbarea obiceiurilor. Şi acest mecanism de control, care există şi în România, trebuie dezvoltat de o manieră mult mai ţintită. În discuţii, inclusiv cu miniştri însărcinaţi cu această chestiune, am spus că ideea nu este de a controla totul, pentru că nu e posibil, ci de a controla lucruri sensibile, într-un mod aleatoriu, să fie o surpriză. Acesta e controlul. O zi verificăm asta, mâine controlăm asta, poimâine asta şi într-un mod puţin difuz. Dacă vreţi să controlaţi totul, veţi bloca totul. Veţi bloca sistemul. Şi ceea ce se întâmplă, din nefericire, uneori în România este că totul se opreşte. În proiecte, mai ales de infrastructură, se opreşte, se blochează totul şi asta nu e bine. Merg mai bine controalele aleatorii, bine ţintite, decât controale generalizate care, în cele din urmă, riscă să blocheze sistemul”, a declarat diplomatul francez, fost prefect.

Gustin a mai precizat că trebuie continuată lupta împotriva marii corupţii, care face ”subiectul principal al ştirilor”, dar trebuie atacată şi mica corupţie.

Ambasadorul francez a subliniat că a transmis acest mesaj autorităţilor române, de fiecare dată când a fost informat de firmele mici că întâmpină dificultăţi în a obţine autorizaţii.

”Este un amestec de corupţie, de birocraţie, de accelerare a dosarelor. Acestea sunt elementele. Şi nu cred că cei care fac asta sunt complet conştienţi de corupţie. Pentru că este un obicei. Este în România, în alte ţări europene, dar trebuie schimbată această mentalitate. Acesta este lucrul cel mai dificil. De fiecare dată când am avut ocazia să intervin pe lângă autorităţile locale, pe lângă guvern, am avut acelaşi discurs”, a mai precizat Philippe Gustin.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.