Comisia Europeană vede doar dezechilibrele care nu afectează interesele Germaniei

germany over eu

Comisia Europeană a arătat, miercuri, că Belgia, Bulgaria, Germania, Irlanda, Spania, Franţa, Croaţia, Italia, Ungaria, Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie se confruntă cu dezechilibre economice, scrie Reuters, citată de Mediafax.

Astfel, din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, 14 trebuie să ia măsuri, în opinia executivului european, pentru remedierea problemelor cu care se confruntă economiile lor.

Germania a fost suprevegheată de Comisie pentru problemele ce vizează excedentul contului curent, de 6% din PIB încă din 2007 și până în prezent, dar executivul comunitar a considerat că situaţia nu este atât de gravă astfel încât cea mai mare economie europeană să fie plasată sub monitorizarea Comsiei.

Asta deși au existat mai multe semnale, venite inclusiv dinspre FMI și SUA, care avertizau că exporturile disproporționate cu importurile ale Germaniei creează dificultăți de natură economică celorlalte state europene.

În schimb, Comisia Europeană avertizează că probleme excesive sunt în Croaţia, Italia şi Slovenia și că va monitoriza cu atenţie economiile acestor state, pentru a se asigura că implementează reformele recomandate de miniştrii de Finanţe ai statelor din UE.

Regulile UE prevăd că, dacă dezechilibrele sunt considerate excesive într-o ţară, aceasta trebuie să adopte măsuri de remediere a situaţiei suab supravegherea Comisiei sau riscă să fie amendată.

”Italia trebuie să adopte măsuri în privinţa îndatorării publice foarte ridicate şi a competitivităţii externe slabe. Este deosebit de importantă nevoia unor acţiuni decisive pentru reducerea riscurilor privind funcţionarea economiei Italiei şi a celei a zonei euro, având în vedere dimensiunea economiei italiene”, a afirmat Comisia.

Până în prezent, eforturile Italiei nu au fost suficiente, afirmă executivul comunitar.
Franţa a obţinut anul trecut prelungirea cu doi ani a termenului pentru reducerea deficitului bugetar în limita UE de 3% din PIB, însă nu-şi respectă promisiunile privind consolidarea finanţelor, a avertizat CE.

”Franţa va rata probabil ţinta de deficit bugetar şi pe cea de ajustare structurală în intervalul de timp analizat”, se arată în raport, care menționează, de asemenea, gradul redus de competitivitate al economiei franceze.

Spania a ieşit de pe lista statelor monitorizate, unde a fost inclusă anul trecut, însă riscurile nu au dispărut în totalitate, a arătat Comisia.

Executivul UE a analizat economiile a 17 state UE despre care consideră că sunt afectate de dezechilibre economice, Italia și Franța fiind cele mai importante în care Comisia consideră că trebuie să fie luat măsuri de remediere.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.