BNR: Ținta pentru aderarea la euro a fost stabilită. Rămâne de văzut cum o atingem

bogdan olteanu

”Când aderăm la euro am aflat, este o decizie politică. Din momentul în care decizia a fost luată însă, dimensiunea politică dispare. Pentru că, dacă stabilirea unui calendar este o decizie a reprezentanţilor, îndeplinirea condiţiilor presupune să ne creştem competitivitatea şi aici trebuie ajuns la un consens”, a declarat azi, la un seminar pe teme economice, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, citat de Mediafax.

România trebuie să stabilească o serie de ţinte intermediare anuale pe domenii şi reforme până la aderarea la uniunea monetară, astfel încât să crească competitivitatea, convergenţa reală a economiei, precum şi capacitatea de a face faţă condiţiilor zonei euro, apreciază reprezentantul Băncii Naționale a României (BNR).

În ceea ce priveşte dezintermedierea bancară, Olteanu a precizat că BNR vede efectul acesteia ca natural după intrările de capital, însă aderarea României la Autoritatea Bancară Europeană (ABE) ar putea reduce dezintermedierea sau ar putea inversa sensul.

”Aş spune că sunt două efecte pe care intrarea în ABE le va avea: unul se referă la fluxurile de capitaluri, al doilea la costuri”, a menţionat viceguvernatorul BNR.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.