BCE pregătește terenul pentru dobânzile negative

inghetarea cheltuielilor

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, şi ceilalţi oficiali ai instituţiei pregătesc o serie de posibile măsuri neconvenţionale de combatere a riscului instalării unei inflaţii scăzute pentru o lungă perioadă de timp, de la dobânzi negative la lichidităţi destinate băncilor, anunță Mediafax.

Opţiunile vor fi discutate la viitoarea şedinţă de politică monetară a liderilor BCE, din 5 iunie, iar 44 din 50 de analişti intervievaţi de Bloomberg anticipează că banca va aduce dobânzile în teritoriu negativ.

”Suntem pregătiţi să acţionăm. Nu suntem pasivi în privinţa riscurilor implicate de menţinerea inflaţiei la un nivel scăzut pentru mult timp”, a declarat vicepreşedintele BCE Vitor Constancio.

BCE încearcă să elimine pericolul deflaţiei în condiţiile în care economia zonei euro îşi revine cu greu din criza datoriilor care a pus în pericol existenţa uniunii monetare.
Între posibilele opţiuni se numără suspendarea absorbţiei lichidităţilor create prin achiziţiile de obligaţiuni de către BCE, în timpul crizei, sau regândirea ofertei de acces nelimitat la lichidităţi pentru bănci, în vederea încurajării creditării.

BCE lucrează la o propunere pentru operaţiuni condiţionate de refinanţare pe termen lung şi anticipează că planul va fi gata pentru reuniunea din 5 iunie, a declarat o persoană apropiată situaţiei.

Surse citate de Financial Times au spus că dobânzile la ofertele de lichidităţi ale BCE destinate băncilor ar putea depinde de disponibilitatea acestora de a credita anumite industrii.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.