Băsescu: participarea la Uniunea Bancară este obiect de consens politic intern

traian_basescu

”Participarea de la bun început la Uniunea Bancară este obiect de consens politic intern şi se va operaţionaliza pe termen scurt”, a declarat azi președintele Traian Băsescu, în cadrul întâlnirii anuale cu misiunile diplomatice acreditate la Bucureşti.

Dacă aderarea la zona euro este plasată în perspectivă temporală medie, România va notifica în mod oficial intenția de a participa la mecanismul unic de supraveghere bancară, a mai spus Președintele.

Dealtfel, țara noastră a început la 9 ianuarie, în calitate de negociator, discuțiile în format interguvernamental privind stabilirea fondului unic de rezoluție.

Băsescu a ținut să precizeze că opţiunea României de a se asocia tuturor instrumentelor dezvoltate pentru consolidarea Uniunii Economice şi Monetare este ”una naturală, având în vedere că băncile din zona euro deţin trei sferturi din activele totale ale sistemului bancar românesc şi două treimi din capitalul său”.

”Ne dorim aprofundarea integrării europene. România dorește o Uniune Europeană orientată către viitor”, a completat el.

”România nu este încă membră a zonei Euro şi va mai dura câţiva ani până să adoptăm moneda unică. Aceasta nu înseamnă că aderarea la Euro nu se află pe agenda de priorităţi ale României. Banca Naţională arăta într-o evaluare recentă că progresele pentru îndeplinirea criteriilor de convergenţă sunt semnificative, astfel încât doar rata inflaţiei şi ratele dobânzilor pe termen lung depăşesc încă valorile de referinţă ale criteriilor de la Maastricht”, a mai spus şeful statului.

El a arătat că cele mai recente proiecţii sugerează îndeplinirea şi a acestor condiţii în cursul anului 2014.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.