Averea cetățenilor, vizată de Bundesbank și FMI pentru acoperirea datoriilor suverane

deutsche-bundesbank-

Statele aflate aproape de faliment ar trebui să folosească averea propriilor cetăţeni pentru a evita colapsul, aplicând o taxă excepţională pe capital, înainte de a cere ajutorul altor ţări, potrivit unui raport al băncii centrale din Germania, Bundesbank, citat de cotidianul New York Times, anunță Mediafax.

În ultimii ani, cinci state din zona euo au fost salvate de la colaps financiar prin programe de împrumuturi de la statele zonei euro şi FMI.

”O taxă pe capital corespunde principiului responsabilităţii naţionale, potrivit căruia contribuabilii sunt responsabili de obligaţiile guvernelor lor înainte de a fi necesară solidaritatea altor state”, se arată în raportul lunar al Bundesbank citat.

FMI a discutat această opţiune într-un raport în octombrie şi a afirmat că pentru a readuce îndatorarea a 15 state din zona euro la nivelul din 2007 ar fi necesară o taxă de circa 10% pe activele nete ale gospodăriilor.

Bundesbank a notat, însă, că nu susţine implementarea unei taxe pe avere în Germania, întrucât ar afecta creşterea economică.

Reformele recente şi ajustările din ţările cu probleme financiare din zona euro – Irlanda, Grecia, Spania, Italia, Cipru şi Portugalia – au îmbunătăţit condiţiile pentru creştere sustenabilă, se arată în raport, însă banca centrală germană rămâne îngrijorată în privinţa ratelor ridicate de îndatorare înregistrate în ţările respective.

Introducerea unei astfel de taxe pentru populaţie şi companii prezintă riscuri semnificative, iar implementarea nu ar fi uşoară, a avertizat Bundesbank, adăugând că ar trebui utilizată doar în situaţii excepţionale, de exemplu pentru a evita falimentul statului.

Statele zonei euro şi FMI au aprobat pentru Grecia două pachete de împrumuturi începând din 2010, în valoare totală de 240 de miliarde de euro. Statuil elen nu a primit încă toate fondurile din al doilea pachet de împrumuturi, de 130 de miliarde de euro.

Comments

comments

2 thoughts on “Averea cetățenilor, vizată de Bundesbank și FMI pentru acoperirea datoriilor suverane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.