Economia românească: potențial de creștere zero

potential de crestere zero

După 5 ani de politici economice care teoretic ar fi trebuit să atenuze efectele ”crizei” pentru economie, potențialul de creștere al României a scăzut de la 5% către zero, scrie analisul economic Florin Cîțu pe blogul personal.

În prezent, în ciuda declarațiilor triumfaliste venite din sfera guvernamentală, produsul intern brut (PIB) real este sub nivelul celui din 2008, mai exact, economia românească produce acum cât producea în decembrie 2007.

Mult mai grav este însă faptul că rata de creștere potențială a economiei autohtone se află aproape de zero, atrage atenția analistul economic.

Mai ales că România este o țară în curs de dezvoltare, cu o economie emergentă care ar trebui să înregistreze ritmuri de creștere duble față de avansul PIB al zonei euro, pentru a putea recupera decalajele care o despart de țările bogate din Europa.

PIB-ul potențial este un concept teoretic și nu se pot face decât estimări în această privință. Totuși, este unul dintre cele mai importante concepte pentru că reprezintă nucleul fiecărei decizii de politică monetară și fiscală.

Altfel spus, deciziile de politică economică ar trebui teoretic să închidă deficitul de cerere din economie, care nu înseamnă altceva decât diferența dintre unde este economia și unde ar trebui să fie. PIB-ul potențial reprezintă o economie unde TOATE resursele sunt alocate eficient, mai notează Florin Cîțu.

Intervențiile din ce în ce mai dese și mai acide ale celor care susțin un model economic bazat pe o intervenție a statului mai mare în economie nu sunt inofensive. Daca modul lor de gândire devine convențional atunci deciziile acestora o să fie acceptate mai ușor de publicul larg.

Iar efectele o să fie aceleași pe care le-am observat în ultimii 23 de ani, o creștere economică reală în medie de 1% pe an.

Acesta este maximul pe care modelul promovat de către decidenții actuali și tehnocrații lor poate să-l ofere, susține analistul economic.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.