Convergența reală, o himeră

saracie-europeana

Veniturile unui român în 40 de ani de viață activă, începând cu 2006, vor fi de 5,2 ori mai mici decât media UE, se arată întru-un studiu realizat de Institutul Național de Cercetări Economice, pe baza unor prelucrări care pleacă de la actualul ritm de creștere al nivelului de trai.

Astfel, decalajul dintre nivelul de trai al românilor și condițiile de viață de care se bucură cetățenii țărilor dezvoltate din Europa se va păstra cel puțin până în orizontul de timp al anului 2050.

Cu un cost salarial mediu lunar situat și în prezent în jurul procentului de 20% din media UE, România se află pe penultimul loc din Uniunea Europeana (UE), mai prost decât noi situându-se doar vecinii bulgari.

Dealtfel, factorul economic precar și imposibilitatea de a găsi un loc de muncă prin care să se poată asigura un trai decent au făcut ca România să fie țara europeană care a oferit cel mai mare număr de emigranți în anii scurși după căderea blocului comunist, arată studiul citat.

Între 1990 și 1995, din România au emigrat 529.000 de persoane, la o populație totală de 23,2 milioane de oameni. Ulterior, în perioada 2000-2005, alți 150.000 de români au ales sau au fost nevoiți să părăsească țara, ceea ce a făcut ca, în combinație cu reducerea ratei natalității, populația totală a României să scadă la 21,6 milioane de oameni în 2005.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.