CNIPMMR: Guvernul discriminează micii întreprinzători, în favoarea băncilor

florea pirvu

Plafonarea plăților în numerar va spori profiturile băncilor comerciale, în loc să aducă mai mulți bani la bugetul de stat, a declarat azi pentru Capitalul-Românesc.ro Florea Pîrvu, vicepreședinte al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Măsura va crea un regim de monopol pentru bănci, în detrimentul micilor agenți economici, guvernul alegând din nou să sprijine capitalul străin prezent în România, în dauna celui autohton.

Mai ales că noul proiect legislativ nu face nicio mențiune la comisioanele care vor fi percepute de către bănci, care, bucurându-se de clienți obligați prin lege să apeleze la serviciile lor, vor putea să controleze în mod arbitrar tranzacțiile economice.

În loc să crească disciplina fiscală, așa cum anticipează Ministerul de Finanțe, obligarea micilor contribuabili să apeleze la instrumentele de plată fără numerar va crește evaziunea, din moment ce noile prevederi nu sunt însoțite și de cadrul practic pentru a fi puse în aplicare.

O asemenea măsură și-ar fi demonstrat eficiența în condițiile unui sistem bancar mult mai bine pus pe roate decât cel din România, care să aibă o rețea teritorială extinsă inclusiv în mediul rural și în afara marilor orașe, este de părere reprezentantul CNIPMMR.

Florea Pîrvu ne-a declarat că, deși reprezentanții micilor întreprinzători și-au exprimat nemulțumirea față de aceste prevederi în comisiile de dialog social, punctul lor de vedere a fost ignorat.

Prin urmare, CNIPMMR estimează că noile măsuri vor determina o și mai mare degradare a mediului de afaceri, iar tot mai multe întreprinderi mici și mijlocii (IMM) se vor afla în imposibilitatea de a-și continua activitatea.

Vizate sunt în primul rând micile parcuri auto, cu 20-30 de mașini, care foarte probabil vor fi nevoite să își închidă porțile, în urma noilor reglementări, ne-a declarat vicepreședintele CNIPMMR.

Proiectul de act normativ lansat luni în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanțelor prevede reducerea cuantumului plăților în numerar atât pentru persoanele juridice, cât și pentru persoanele fizice.

Ca o consecință a acestor noi restricții, achiziția bunurilor imobile și a autovehiculelor urmează să fie achitată doar prin instrumente de plată fără numerar.

Daniel Chițoiu, ministrul Finanțelor, a declarat public că intenționează să promoveze această măsură până la sfârșitul lunii februarie.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.