Trei opțiuni pentru impulsionarea economiei europene refuzate de Germania

germany vs eurozone

Deși extinderea masei monetare de către Banca Centrală Europeană, prin cumpărarea de titluri de valoare, respectiv deprecierea monedei euro sunt văzute de mulți dintre economiștii internaționali ca fiind singurele mijloace de impulsionare a economiei europene, Germania se arată reticentă în fața tuturor celor trei opțiuni prin care aceste măsuri pot fi adoptate.

Economiile țărilor de la periferia zonei euro încă se confruntă cu probleme, rata șomajului este mare și competitivitatea redusă, prin prisma costurilor ridicate și prin imposibilitatea de a le reduce, în condițiile unei inflații apropiate de 0%.

Banca Centrală Europeană ar trebui să adopte o politică monetară şi mai relaxată, în condiţiile în care inflaţia de 0,8% din zona euro este mult sub ţinta de aproximativ 2%, care ar asigura, pentru ţările de la periferia uniunii monetare, mijloacele pentru a scăpa de deflaţia ”dureroasă” cu care se confruntă, este de părere Jeff Frankel, renumit macroeconomist american, profesor la Harvard și director al Programului de Finanțe și Macroeconomie Internațională de pe lângă Biroul American de Cercetări Economice.

Jeff Frankel susține că BCE ar trebui să adopte o politică de ”quantitative easing” similară celei dusă de Rezerva Federală Americană pentru rezolvarea dezechilibrelor cu care s-a confruntat economia de peste ocean după criza financiară din 2007-2008.

”Quantitative easing” reprezintă o politică monetară neconvențională, tocmai pentru faptul că este adoptată în condiții extreme cu care se poate confrunta o economie, respectiv atunci când rata anuală a inflației este foarte aproape de zero sau negativă, fenomen cunoscut sub denumirea de ”capcana de lichiditate”.

Deflația (inflație negativă) este un fenomen periculos pentru economiile care se confruntă cu astfel de situație, istoria dând exemple de țări (cel mai recent al Japoniei) care, după o lungă perioadă de creștere economică, au stagnat, pe fondul capcanei de lichiditate, pe lungi perioade de timp, depășind uneori și zece ani.

Pentru a induce lichiditate în piață și a suplimenta masa monetară, ca răspuns la deflație, BCE ar trebui să cumpere obligațiuni guvernamentale, sunt de părere specialiștii.

Banca Centrală Europeană se confruntă însă cu situația că nu are ce titluri de valoare să cumpere pentru a induce lichiditate în piață, în condițiile în care Germania s-a opus ca țările din zona euro să emită obligațiuni comune.

Mai mult decât atât, tot Berlinul s-a declarat împotriva posibilității ca BCE să cumpere titluri de stat emise individual de țările de le periferia zonei euro. O astfel de măsură ar fi reprezentat un sprijin pentru economiile din uniunea monetară afectate de deflație, dar Germania și-a impus punctul de vedere negativ, susținând că în acest fel ar fi sprijinite financiar guvernele risipitoare, precum cel al Greciei, și, ca atare, ar fi încălcate prevederile legale ce reglementează funcționarea Băncii Centrale Europene.

Singura soluție care ar mai rămâne pentru BCE, pentru suplimentarea masei monetare, ar fi, în opinia lui Jeff Frankel, cumpărarea de titluri de valoare emise de Trezoreria Americană (Ministerul de Finanțe din SUA).

Această opțiune, spune macroeconomistul de la Harvard, ar aduce inclusiv avantajul deprecierii monedei euro în raport cu dolarul, măsură despre a cărei oportunitate se discută deja de ceva vreme în cercurile financiare.

Expansiunea monetară însoțită de devalorizarea monedei unice este văzută de mulți dintre economiștii internaționali ca cea mai eficace măsură de stimulare a economiilor de la periferia zonei euro.

Iar deprecierea în bloc a tuturor valutelor din Uniunea Europeană (UE) este, în opinia economistului american, singura soluție care ar readuce competitivitatea la periferia zonei euro și ar impulsiona exporturile economiilor mai puțin puternice din Uniune.

Problema constă însă în faptul că nici în privința acestei opțiuni Germania nu și-a exprimat, cel puțin deocamdată, un punct de vedere pozitiv, deși o depreciere a monedei unice europene ar aduce un imbold inclusiv pentru exporturile Berlinului în afara Uniunii Europene.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.