Sărăcia e un moft în țara noastră, conform datelor oficiale

indexul saraciei

Românii au un nivel de trai mai bun decât populaţia din multe ţări europene, dar nu sunt conştienţi de acest lucru. Mai mult decât atât, calitatea vieţii lor se îmbunătăţeşte, văzând cu ochii, de la o zi la alta.

Aşa reiese din statisticile oficiale, în condiţiile în care rata şomajului înregistrată în România a fost şi este mult sub media europeană, iar în ultimul an inflaţia a scăzut simțitor, țara noastră raportând în decembrie 2013, conform datelor Băncii Naționale, cea cea mai mică rată anuală a inflației din 1990 încoace. Cel puţin pe hârtie.

Indicele sărăciei este un indicator economic creat de economistul american Arthur Okun, care pur şi simplu a adunat rata şomajului cu cea a inflaţiei pentru a stabili măsura în care o ţară se confruntă cu probleme economice şi sociale.

Indicatorul este folosit mai ales în Statele Unite ale Americii, dar şi în Europa, iar unii economişti afirmă chiar că indicele sărăciei reflectă atât de bine starea de spirit din cadrul unei populaţii, încât există o strânsă corelaţie între acest indicator şi rata criminalităţii înregistrată în societatea respectivă.

Conform datelor publicate de Eurostat, serviciul statistic al Uniunii Europene (UE), la sfârşitul anului trecut România avea un index al sărăciei (obţinut din însumarea celor două valori amintite, rata anuală a şomajului, respectiv, a inflaţiei, calculată după metodologia UE, pe baza Indicelui Armonizat al Prețurilor de Consum – IAPC) de 8,6.

Astfel, rata anuală a șomajului a fost, în scriptele Eurostat, de 7,3% în decembrie, iar rata anuală a inflației (decembrie 2013/decembrie 2012), calculată pe baza IAPC, a fost de 1,3%. De menționat că serviciul statistic al Comisiei Europene primește datele de la instituțiile naționale abilitate, respectiv, în cazul nostru, de la Institutul Național de Statistică.

Dacă ar fi să dăm crezare acestor date, populaţia din ţara noastră ar avea un standard de viaţă superior celor din Marea Britanie, Ungaria, Belgia, Finlanda, Polonia, Franța, Irlanda, Italia, Portugalia, Grecia și Spania.

În fapt, doar opt țări membre UE ar avea un standard de viață superior celui din România, țara noastră ocupând un onorant loc nouă între statele europene în clasamentul întocmit pe baza indicelui sărăciei.

În cadrul Uniunii Europene, o calitate a vieţii superioară nouă ar avea doar cei care trăiesc în Germania, Austria, Danemarca, Luxemburg, Malta, Cehia, Olanda și Suedia. Oricum, nivelul de trai al populaţiei din ţara noastră s-ar afla peste media europeană, atât a tuturor celor 28 de state din UE, cît şi a celor 18 care fac parte din zona euro.

Asta în condiţiile în care România împarte, împreună cu vecinii bulgari, încă de la aderarea din 2007, ultimele două poziţii din clasamentul ţărilor UE, atât în ceea ce priveşte nivelul veniturilor medii ale populaţiei, cât şi în privinţa altor indicatori care fac referire la nivelul de trai: produsul intern brut pe cap de locuitor, rata de investiţie, gradul de consum.

Conform datelor aceleiași instituții amintite mai sus, Eurostat, în 2012 românii ocupau penultima poziție din Uniunea Europeană, doar înaintea Bulgariei, în clasamentul întocmit pe baza puterii de cumpărare a populației.

Astfel, dacă media UE este 100, românii au o putere de cumpărare de 50, iar bulgarii sunt la cota 47. Firesc, populațiile din toate celelate țări, chiar și cele aflate sub noi în clasamentul întocmit pe baza indicelui sărăciei al lui Arthur Okun, se bucură de o putere de cumpărare net superioară românilor.

Mai mult decât atât. Țări precum Irlanda, Marea Britanie, Finlanda, Franța și Italia, deși se află în clasamentul sărăciei sub România, au o putere de cumpărare peste media europeană.

În aceste condiții, singura consolare pentru populația României rămâne bogăția spirituală.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.