Ca măsură de impulsionare a economiei, premierul Ponta se laudă că nu va crește fiscalitatea

ponta promisiuni

În timp ce alte guverne europene iau măsuri hotărâte pentru a susține revirimentul economic și reduc drastic povara fiscală, pentru a încuraja consumul și a da astfel o gură de oxigen populației și firmelor, premierul român Victor Ponta susține economia autohtonă lăudându-se că nu are de gând să schimbe anul acesta sistemul fiscal.

El a declarat azi că Executivul nu va introduce în acest an nici taxa de solidaritate pe veniturile mari şi nici cotele diferenţiate de impozitare a persoanelor fizice. Altfel spus, păstrarea actualei cote de impozitare și amânarea introducerii unei suprataxări a veniturilor mari reprezintă, în viziunea guvernului Ponta, strategia optimă de susținere a economiei.

Pentru comparație, departe de a fi un tigru economic (sic!) și a se lăuda cu un avans anual al produsului intern brut (PIB) de 3,5%, guvernul spaniol a anunțat că angajații care câștigă un venit inferior sumei de 12.000 de euro pe an nu vor mai plăti impozit pe venit. În plus, contribuțiile de asigurări sociale vor fi reduse cu până la 75%.

Aceste măsuri vin tocmai pentru a întâmpina ieșirea economiei spaniole din recesiune și a da un impuls consumului și creării de locuri de muncă. Guvernul de la Madrid anticipează că economia Spaniei va avansa cu 1% în acest an şi cu 1,5% în 2015.

De cealaltă parte, executivul de la București, sub atenta îndrumare a Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Comisiei Europene (CE), deși prognozează o creștere economică de 2,2% în 2014, întârzie să vină în întâmpinarea cererilor mediului de afaceri legate de reducerea contribuțiilor sociale, scutirea de impozit a profitului reinvestit și, în general, de diminuarea poverii fiscale.

Astfel, guvernanții de la București au convenit cu FMI ca abia la vizita Fondului din aprilie să discute o posibilă aplicare a acestor două măsuri începînd cu a doua jumătate a anului în curs, dar doar dacă impactul bugetar nu va fi unul negativ.

Neimpozitarea profitului reinvestit și reducerea costurilor salariale sunt două dintre măsurile cerute insistent de mediul de afaceri autohton, încă de pe vremea guvernului Boc 1.

În ciuda fermității cu care au fost făcute aceste solicitări de către reprezentanții capitalului românesc, până în prezent nicio forță politică nu a găsit resursele pentru a le pune în aplicare, ele rămânând la stadiul de promisiuni ale guvernanților.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.