Brazilia a implementat cu succes programe de luptă împotriva sărăciei. La ei se poate

brazilia

Guvernul brazilian a investit masiv, în ultimii 10-15 ani, în programe împotriva sărăciei, Brazilia fiind unul din exemplele internaționale de țară care, printr-o combinație reușită de politici publice, a avut rezultate pozitive în lupta cu această plagă socială.

Astfel, în urma măsurilor adoptate de executivul de la Brasilia, procentul de populație aflată în sărăcie extremă a scăzut de la 23% în 1993 la 8,3% în 2009, țara sud-americană atingându-și deja în 2007 scopul ca până în 2015 să reducă la un sfert rata din 1990 a populației aflată în sărăcie extremă.

În ciuda creșterii economice susținute, Brazilia rămâne o țară a inegalităților sociale și chiar guvernanții admit că mai sunt multe de făcut pentru eradicarea sărăciei: 16 milioane de brazilieni continuă să își ducă existența în condiții de sărăcie extremă, cu un venit zilnic mai mic de 1,25 dolari americani, țara sud-americană având una dintre cele mai mari valori ale indexului Gini calculat de Organizația Națiunilor Unite.

Programul brazilian de reducere a sărăciei a fost construit pe trei piloni: creșterea numărului de adulți înregistrați formal în câmpul muncii, majorarea venitului pentru persoanele angajate și, nu în cele din urmă, o ambițioasă schemă de transfer al veniturilor, prin care să se asigure un venit celor mai săraci brazilieni neîncadrați în câmpul muncii, cunoscută ca Bolsa Familia.

Bolsa Familia

Bolsa Familia (sau Beneficiu Familial) este un program guvernamental pentru transferul de fonduri pornit în 2003, care în 2011 cuprindea mai mult de un sfert din populația de 190 de milioane de oameni a Braziliei.

Prin programul Beneficiu Familial, familiile braziliene primesc anumite sume de bani din parte autorităților, cu respectarea unor condiții. Astfel, primirea banilor de către familiile sărace este condiționată de trimiterea copiilor la școală, de respectarea schemelor de vaccinare pentru copii și adulți, respectiv de apelarea la serviciile medicale post-natale asigurate de către statul brazilian.

Beneficiile totale oferite prin programul Bolsa Familia depășesc 0,4% din produsul intern brut (PIB) al Brazilei, reprezentând 0,7% din venitul total al gospodăriilor braziliene.

Executivul brazilian insistă asupra cuantumului redus pentru ajutoarele primite de familiile cele mai sărace, valaorea mică a beneficiilor făcându-le să fie mai puțin atrăgătoare pentru eventualele tentative de fraudă.

Programul Beneficiu Familial vizează cele mai sărace familii, asigurând transferul de bani către persoanele fără ajutor și către bătrâni. Programul a fost ulterior extins și asupra pensiilor rurale.

Bolsa Familia este dat ca un bun exemplu de program ce asigură transferul de bani lichizi către cei aflați în cea mai mare nevoie, dar care condiționează ajutorul bănesc pentru familiile sărace de participarea acestora la programe educaționale și alte tipuri de programe sociale.

Salariul minim, indexat inclusiv cu avansul PIB anual

Brazilia are stabilit prin lege un salariu minim ce nu poate scădea sub un anumit prag pentru toți cei angajați cu forme legale, în prezent aproximativ 11% din forța de muncă fiind remunerată cu acest salariu minim.

Ce diferențiază însă Brazilia de alte țări, în privința măsurilor de protecție socială adoptate, este că salariul minim se indexează anual nu doar cu rata inflației, ci și cu procentul cu care a crescut economia în anul precedent.

În acest fel, salariații nu sunt doar protejați de inflație. Beneficiile dezvoltării economice a țării pot fi simțite chiar și de către cei mai săraci, în mod nemijlocit, prin majorarea salariilor minime o dată cu creșterea economică.

În 2012, salariul minim în Brazilia era de 344 dolari americani pe lună.

Incluziunea în producție a celor săraci

Cel de-al treilea element, cu o deosebită importanță, în programul guvernamental de reducere a sărăciei în Brazilia a fost investiția în educație și în pregătirea profesională pentru a crea un capital uman valoros.

În plus, au fost garantate condiții minime de muncă (legate de sănătatea și siguranța muncii, precum și de productivitate) pentru cei angajați cu forme legale.

De asemenea, guvernul brazilian a oferit stimulente pentru anumite grupuri sociale, cum ar fi fermierii rurali, care au fost încurajați să își crească producția pentru a trimite surplusul în zonele urbane ale Braziliei.

Autoritățile braziliene văd ridicarea nivelului de educație pentru copii și tineri ca pe un element cheie pentru reușita pe termen lung a programului contra sărăciei.

Progresele sunt evidente: rata analfabetismului în rândul populației tinere, cuprinsă în intervalul de vârstă 15-24 de ani, a scăzut de la 7,1% în 1995 la 1,9% în 2009.

Abandonul școlar a intrat, de asemenea, pe o pantă descendentă: procentul copiilor cu vârste între 6 și 14 ani care merg la școală a crescut de la 88,7% în 1995 la 97,6% în 2009, în timp ce 85,2% din tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani rămân în școală.

În ceea ce privește nivelul de educație, 62% din copii termină ciclul primar, 44% încheie ciclul secundar, pentru ca 10% din cei ce au intrat în sistemul educațional să finalizeze cursurile unei facultăți.

Lupta împotriva sărăciei se extinde și pe alte paliere

Succesul programului de luptă împotriva sărăciei este strâns legat de creșterea economică susținută, care să creeze noi locuri de muncă, pentru a veni în întâmpinarea cererii și așteptărilor unei piețe a muncii aflate în expansiune.

Temerile cum că programul extins de ajutoare sociale va descuraja munca și va crea o societate de asistați s-au dovedit nefondate. Conform guvernului brazilian, există dovezi că programul de beneficii a încurajat inițiativa privată și a condus la o explozie a micilor afaceri individuale și a self-employment-ului.

Noul președinte brazilian Dilma Rousseff a lansat un plan suplimentar pentru reducerea sărăciei extreme în țara sud-americană, ce prevede ca în următorii patru ani să fie îmbunătățite condițiile de viață ale celor 16 milioane de brazilieni ce trăiesc în mizerie.

Programul Beneficiu Familial va fi extins și către fermierii săraci din zonele rurale, care vor fi susținuți de guvern cu subvenții de două ori pe an pentru a le crește productivitatea. În plus, guvernul îi va susține și prin cumpărarea produselor, pentru a-i ajuta în procesul de distribuție.

Un program separat, pe nume Bolsa Verde (Beneficiu Verde), va acorda o dată la trei luni ajutoare sociale familiilor care contribuie la prezervarea pădurii în zona în care trăiesc.

Bolsa Verde este un alt exemplu pozitiv dat de cei ce urmăresc situația din Brazilia, fiind recomandat ca program ce se folosește de transferurile bănești condiționate pentru a trata problemele critice de mediu și despădurirea.

Potrivit Băncii Mondiale, între 2001 și 2009 rata de creștere a veniturilor celor mai săraci 10% dintre brazilieni a fost de 7% pe an, în timp ce în cazul celor mai bogați 10% locuitori ai Braziliei a fost de 1,7% anual. Acest lucru a ajutat la reducerea inechității sociale, indexul Gini atingând în 2011 minimul ultimilor 50 de ani în Brazilia.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.