BNR nu controlează cursul valutar, face doar ”flotare controlată”

flotare controlata

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a răspuns azi solicitărilor ca Banca Națională a României (BNR) să lase cursul leului liber, determinat doar de cerere și ofertă, spunând că BNR face doar o ”flotare controlată” a cursului și că intervine doar atunci când apare o volatilitate mai mare pe piață.

Ar fi nevoie de o nouă piaţă valutară şi s-ar putea reveni la un curs dual sau triplu dacă banca centrală nu ar vinde în piaţă valuta atrasă de Ministerul Finanţelor Publice prin emisiuni de obligaţiuni, a adăugat Isărescu.

”Las la o parte faptul că, de vreo 15 ani, pe site-ul Băncii Naţionale noi vorbim despre flotare controlată şi spunem că ne rezervăm dreptul să intervenim când există o volatilitate mai mare, dar chiar cu câteva zile înainte am explicat despre vânzările de valută ale Ministerului de Finanţe. Fac ele parte din oferta de valute de pe piaţă sau nu, mai ales când sunt sume mari?”, a spus guvernatorul BNR la seminarul ”Crearea unei pieţe de capital internaţionale în România”, organizat miercuri la sediul băncii centrale.

Guvernatorul a amintit că Ministerul Finanţelor s-a împrumutat cu două miliarde dolari de pe piaţa SUA pe 15 ianuarie pentru a finanţa deficitul bugetar, ”adică a acoperi prin transformarea dolarilor în lei cheltuielile care sunt mai mari decât veniturile şi vinde această sumă”. Totodată, el a explicat din nou că toate conturile MFP sunt ţinute la Banca Naţională, care face emisiunea monetară şi vinde suma în piaţă.

Isărescu a întrebat retoric dacă cei ce vorbesc despre un curs al leului liber, stabilit de cerere și ofertă, văd aceste vânzări ale Ministerului de Finanţe ca făcând parte din oferta pieţei.

”Dacă nu fac parte din oferta pieţei înseamnă că trebuie să creăm o altă piaţă pentru operaţiuni guvernamentale şi să revenim la curs dual, la cursuri triple. Asta se doreşte?”, a punctat șeful băncii centrale.

BNR a fost acuzată în ultimii ani de zile că prin politicile sale pune piedici mediului de afaceri autohton. Menținerea cursului la un prag ridicat, în mod artificial, ca urmare a intervențiilor băncii centrale în piață, creează un dezavataj net economiei românești, pentru că favorizează importurile și descurajează exporturile.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.